Социолог: Вежди Рашидов имаше и преди такива изказвания, затова бе важно той да напусне политиката

09 Авг 2023 23:06

Беше важно Вежди Рашидов да напусне политиката, защото той имаше и предходни такива изказвания, при него това не се случва за първи път. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria социологът Алексей Пампоров. По думите му в контекста на промяната на Закона за домашното насилие и протестите в много градове на страната, подобно изказване е скандално.

Нека видим все пак дали тази оставка ще бъде гласувана и приета, защото по приятелска линия не знаем какво биха могли да измислят и да кажат: „Той е много ценен, той ни е важен, той е доайен“. Важно беше, че партията му се разграничи от него, важно е да се говори по този начин, това е сигнал, че отношението на обществото трябва да се промени, защото е неприемливо.

Лошо е, че промените в този толкова важен момент се случиха толкова бързо заради общественото напрежение, защото има редица слаби места в настоящата законодателна рамка. Едно от тях беше именно въпросът за „интимната връзка“ и това, че нямаше закрила за жертвите. Хубавото сега е, че се извървя първата крачка към нормализиране, но това е една много малка стъпка, коментира социологът.

Неразбирането на депутатите е очевидно. Това с 60-те дни обаче е пълна глупост. Понятието за интимна връзка трябваше да остане по-отворено, с ограничени възможности за интерпретации.

По думите на Алексей Пампоров една част от обществото отново остава незащитена след промените в закона, а домашното насилие често отива отвъд интимната връзка. Трябваше да се разгледат всички предложения, изследвания и данни преди да се действа по промяната, каза още той.