Дончо Донев: ЦСКА превъзхожда Левски с физика, за "сините" би било голяма загуба да не играят в Европа

28 Апр 2024 15:07

Бившият футболист Дончо Донев беше специален гост в студиото на предаването "Арена спорт", за да коментира случилото се по време на съботното дерби между отборите на ЦСКА-София и Левски, завършило с победа на "армейците" с 3:1.

В хода на своята кариера Донев е защитавал цветовете и на "червени", и на "сини", а по негови думи вчерашният двубой на Националния стадион "Васил Левски" е бил "интересен.

"Едва ли болшинството от фенове са очаквали именно в този мач да паднат четири гола, но смятам, че се получи интересен мач. Фактът, че той беше решен много рано също помогна за спадане на напрежението. Левски направи едно добро първо полувреме, но в един такъв равностоен мач е много важно кой ще поведе в резултата. Напрежението у играчите е голямо, но когато те вкарат един гол, това им помага да се успокоят и да заиграят по-добре. Аз мисля, че разликата между двата тима не е толкова голямо. За мен ЦСКА превъзхожда Левски с физика. На "сините" им липсва също така и нещо във физическата подготовката, а това се видя и в последните кръгове", започна председателят на Асоциацията на българските футболисти.

Двукратният шампион на България с ЦСКА обърна внимание и на процесите в клуба след треньорската смяна, като отговори и на въпроса как успехът в дербито ще помогне на тима в предстоящия реванш от полуфиналите за Купата на България срещу Ботев Пловдив.

"Треньорската смяна винаги дава мотивация на отбора особено в първите два-три мача. Твърде рано е да говорим за някакъв почерк на Стамен Белчев в играта на ЦСКА. Ако има някакъв нов облик в играта на "червените", той ще се види едва през следващия сезон", заяви Донев.

"Победата срещу Левски не означава нищо, когато говорим за полуфинала срещу Ботев Пловдив за Купата. Ботев вече победи ЦСКА в първия мач като гост, а освен това те са отбор, от който може да се очаква всичко. Нека да не забравяме, че и стадионът се очаква да бъде напълно разпродаден. Въпреки че всеки трансферен прозорец Ботев Пловдив се разделя с 4-5 човека, в момента отборът разполага с играчи, които могат да решат всеки един мач", продължи той.

Носителят на Купата на България с Левски за сезон 1995/96 сподели и впечатленията си от процесите в "синия" клуб и как те се отразяват върху представянето на състава на терена.

"Аз мисля, че всички процеси, които се случват в Левски, дават отражение и върху играта на отбора. Постоянно се говори за дълговете на клуба и за напрежението между феновете и ръководството. Колкото по-бързо се изчисти това обаче, толкова по-добре за тима, защото те трябва да бъдат готови за едно евентуално участие в европейските клубни турнири. Да, Левски е близо до четвъртото място като точки, но не и като игра. Черно море и Локомотив Пловдив също играят един приличен футбол и аз смятам, че всеки ще си получи заслуженото в края на сезона. За клуб като Левски обаче би било голяма загуба да не играе в Европа", каза Дончо Донев.

Бившият нападател не пропусна да засегна и темата за поведението на феновете по трибуните, както и дали самият той е на мнение, че Вечното дерби трябва да се игра без привърженици на гостуващия тим.

"Беше много важно дербито да премине без проблеми по трибуните. Всички очакваха с интерес какво ще се случи, но за мен играта на двата отбора показва дали ще има фенове на стадиона или не. Вчерашният мач наистина заслужаваше повече публика, но кой ли е очаквал да паднат четири гола. Фактът, че родителите са притеснени за своите деца също оказва влияние за посещаемостта на тези мачове, но аз смятам, че всички европейски първенства преминаха през един такъв период. Както обикновено обаче, при нас нещата идват със закъснение", коментира Донев.

"Аз съм далеч от мисълта, че в тези двубои не трябва да има гостуващи фенове. Би било некоректно да лишиш даден отбор от неговите привърженици. За мен е време полицията да си свърши работата и да направи така, че общественият ред да се спазва", категоричен е той.

Накрая футболистът, чиято кариера премина в различни състави в България и Турция, разкри и какво за него трябва да бъде променено, за да се подобри ситуацията в родния футбол.

"На БФС им предстои доста работа. Има някои задачи, които са просто неотложни. За мен проблемите не са конкретно в нашата Първа лига, а след нея. Във второто ниво на нашия футбол проблемите са огромни. За нас Втора лига се води професионална, но там всичко е на абсолютно аматьорско ниво. Нещата в нея трябва да се променят, за да се промени корено ситуацията", завърши Дончо Донев.