Валери Симеонов: Президентът да потъва в собствен сос

17 Юли 2020 09:54

"Не, аз мисля, че по-добре да го оставим така - да потъва в собствен сос." Така лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия дали ще бъде внесена процедура по импийчмънт срещу президента Румен Радев.

Иначе, ако например управляващите поискали импийчмънт на президента, той щял да се усмихне и нямало да подаде оставка. Валери Симеонов настоя държавният глава Румен Радев да каже какво е свършил за целия си мандат.

А дали НФСБ и Обединени патриоти отново биха се коалирали с ГЕРБ - "всичко било въпрос на приоритети."

ДПС е коварна партия, тя е проклятие на прехода, защото разделя българското общество по всякакъв начин, бе категоричен Симеонов. По думите му ДПС партизира и съществува благодарение на противопоставянето на обществото. Тя няма място в управлението с НФСБ и колегите, категоричен бе Симеонов.

По въпроса за ремонта на кабинета и оставките, Валери Симеонов намекна и за други оставки.

"Оставките на тримата министри не са отпаднали, а въпросът е отложен за сряда след вота на недоверие. Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер е убеден, че той няма да мине. За оставките обаче ще седнат спокойно и ще говорят в сряда сутринта.

Той заедно с Красимир Каракачанов поставили остро въпроса защо трябва да научават от медиите поисканите прибързано оставки. "Върнахме назад часовника - образно казано", коментира бившият вицепремиер.

По думите му винаги колективният разум е по-добър, отколкото индивидуалният. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза, каза Симеонов.

"Не трябва Борисов сам да взима решения. Ние го коригираме и правим забележка", подчерта Симеонов и посочи, че решенията трябва да се взимат съобразно Конституцията, а и коалиционното споразумение. Валери Симеонов напомни, че реагирал остро и с оставката на транспортния министър Ивайло Московски, на регионалния министър Николай Нанков и на силовия министър Валентин Радев за тежката катастрофа край Своге.

ГЕРБ нямат мнозинство в парламента и когато нямат, трябва да спазват коалиционното споразумение, което са сключили с нас, категоричен бе Симеонов. Той няма съмнения по отношение на обвързаност на финансовия министър Владислав Горанов, на вътрешния министър Младен Маринов и на икономическия министър Емил Караниколов с Делян Пеевски.

Бившият вицепремиер не може да си представи обвързаност на тримата министри с Пеевски, като даде пример, че все едно Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да бъдат обвързани с ДПС. Това било абсурдно, по думите на лидера на НФСБ.

Във фактите аз не съм видял каквото и да е основание за такъв упрек, увери Симеонов. Според него българите вярват повече на нещо нестандартно и необичайно, отколкото на тривиалните неща.

"Няма никаква интрига и нищо скрито. Оставките бяха прибързано решение и вчера след Коалиционния съвет, то беше коригирано", подчерта Валери Симеонов и допълни, че ако в момента изрази някаква позиция ще изпадне в позицията на Борисов, който онзи ден поискал оставките прибързано.

Валери Симеонов иска по-сериозен анализ на ситуацията. Сега станало ясно, че обществото много силно се влияе от конспиративните теории, отколкото от реалните резултати на работата на правителството, изтъкна бившият вицепремиер.

В сряда трябва да бъде анализирана ситуацията как стои правителството и как се приема, настоя Симеонов и разкри една новина, че Студеният резерв ще бъде намален драстично десет пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ "Варна".

Валери Симеонов посочи, че сред протестиращите хора нямало протестиращи партии, като изключи партизанските отряди и ДСБ. Протестът е по-скоро спонтанен и хаотичен с елементи, командвани от Дубай, изтъкна той.

На въпрос на всяка цена ли управляващата коалиция може да довърши това управление, Симеонов заяви: "Не, няма нищо, което да е на всяка цена. Няма драма и не сме се вкопчили като маймуна в палмата за управлението, но чисто и просто има законен ред за формиране на парламент, законен ред и за формиране на правителство"./news.bg

Main Menu