E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 15 Юни 2018 16:30

Излежавайте се през уикенда и ще живеете повече

Излежавайте се през уикенда и ще живеете повече Излежавайте се през уикенда и ще живеете повече

Вече имаме разрешение да си дремнем и да пропуснем някоя тренировка през уикенда. Ако стоите будни до късно през работната седмица и после си наваксвате съня през уикенда, имаме добри новини. Излежаването в почивните дни може да компенсира изгубения сън през останалите, а така да удължи и живота ви.

  1. Компенсиране на съня

Според специалисти в Швеция, спането за по-малко от осем часа може да увеличи риска от хронични здравословни проблеми, инсулт, инфаркт, затлъстяване, диабет, деменция, депресия и потиснатост.

Но последните проучвания показват, че хората, които спят по 5 или по-малко часа на ден, имат по-кратка прогноза за живот от тези, които спят по 7. Интересното е, че хората, които спят по 9 и повече часа също имат по-кратка прогноза за продължителност на живота. Спящите под седем часа през работната седмица и малко повече през уикенда, показват намален риск. Те дори са с еднакви резултати с тези, които редовно затварят очи за седем часа. Разбира се, изследванията не включват резултати за краткосрочната памет, настроенията, апетита, продуктивността и способността за вземане на решения. Повечето възрастни имат нужда от около 8 часа сън и запазването на добри хигиенни навици при спането може да помогне доста за по-голямата ви отпочиналост в последствие.

  1. Нужда от още повече сън

Други специалисти пък казват, че дори 8 часа не са достатъчни. Според професор Даниел Гартенберг, 8,5 часа сън са перфектният вариант. Можете да проверите и сами по колко време сън ви трябва. Трябва просто да отидете на ваканция, да си легнете в нормално време и да видите кога ще се събудите. Тогава, без никакви дразнители и стрес, като определено време за ставане, ще разберете от колко сън всъщност се нуждаете. Реално стресът в нашата среда и работата могат доста да повлияят на навиците ни за спане. Много хора работят до точката, в която спят много малко и сами усложняват здравословното си състояние. Трябва да имаме право да се наспим, както имаме право на здравно осигуряване. На някои работни места вече дори се позволяват обедни дрямки, за да съберат служителите повече сила и продуктивност.

  1. Качеството на спалната система

Спалната система също е много важна – проверете качеството на матрака си, амортизацията му и опитайте да си предложите максимално приятни условия за сън.

Последно променена в Петък, 15 Юни 2018 19:55