E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 29 Април 2015 16:20

Майки и бебета неразделни след раждане – каква е практиката в чужбина?

След случилото се с бебето Никол, пребито от акушерка, майки започват подписка с искане бебетата да не се отделят от родилките след раждането. Каква е практиката в чужбина?

В Испания и Германия например бебето се дава на майката веднага след раждането - до изписването. Първото къпане, меренето и ваксината се правят при нея в родилната зала. Разделят ги за не по-малко от 10 минути сутрин за къпане и преобличане, съобщава Нова тв.

Същият е принципът в Канада и САЩ, където не разделят майката и детето. В стаята на детето и майката може да спи дори и бащата. Там разясняват на родителите ползата от кенгуру грижата, тоест, първия контакт.

Според Световната здравна организация бебето трябва да се даде на майката до 30 минути след раждането. Според ООН родителите имат право да не бъдат разделяни от детето си против тяхната воля.

Проучване показва, че Швеция спазва тези правила най-стриктно. Във Великобритания веднага след раждането бебето се дава на майката, за да го накърми. Обикновено новородените се настаняват с майките в обща стая с още четири до шест родилки и бебета.

В Колумбия пък първи въвеждат кенгуру грижата. Преди години са разчитали контактът с майката да замести липсата на кувьози при недоносените. Лекарите там с изненада установили, че така намалява детската смъртност.