E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 17 Януари 2015 09:09

Град в Дания обеща безплатни услуги, ако жителите правят повече деца

жителите правят повече деца жителите правят повече деца

В датското градче Тистед, Ютланд, пристигнала лоша новина. Общината е принудена да затвори част от безплатните държавни институции, свързани с децата – училища, ясли, детски градини. Причината е във все по-малкото им търсене заради ниската раждаемост. А и без това градчето е с население само от около 14 000 души.

Хората далеч не били съгласни с решението. Проблемът е решен по типичен датски начин, с правене на любов, а не с война, пише "Гардиън".

След няколко срещи хората и местната власт си стиснаха ръцете: ние, хората се захващаме да правим бебета, а вие от общината ще запазите всички държавни услуги, свързани с децата.В тази сделка за сега на ход са хората. Даденият им срок е четири години.

Това не е първият случай, в който датчаните са насърчавани да си легнат в името на страната си. Част от тези усилия е и рекламната кампания,  "Направи го за Дания", за да напомни откъде идва бъдещето на страната им.

Намаляващата раждаемост води до свиването на едно от най-ценните достижения на Дания – безплатните услуги в публичната сфера. Но в тази ситуация хората се включват по всевъзможни начини: детска градина предложи на родители безплатно гледане на децата им за два часа всеки четвъртък вечер, компания обяви награди и ваканции за тези, заченали по време на уикенд, Асоциацията за семейно планиране изработи образователни материали за училищата, в които на учениците се обяснява не как да се предпазят, а как да не се предпазват от забременяване.

Медия