E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 23 Март 2018 07:52

ЕС към Facebook и gmail: Защитете личните данни

ЕС ще прилага по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като Фейсбук и Джимейл.

Това става в момент, когато се обръща по-голямо внимание на защитата на данните след избухналото недоволство от начина, по който Фейсбук борави с данните.

 

Съгласно проектопредложението властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании за нарушаване на законодателството в тази област.

 

Това е нов пример за по-строги правила в ЕС за технологичните гиганти след съобщенията, че политическата консултантска фирма "Кембридж аналитика" е злоупотребила с данните на 50 милиона потребители на Фейсбук в опит да повлияе върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

 

Предложението предвижда да се разшири прилагането на законодателството на ЕС за защита на потребителите, обхващайки "безплатни" цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат - като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи.

 

"Необходимо е социалните мрежи и цифровите платформи да гарантират прозрачни практики и пълна защита на личния живот и личните данни на гражданите", заявиха лидерите от ЕС след заседание в Брюксел.

 

"Законодателството на ЕС и на държавите трябва да се уважава и прилага", казаха те.

 

"За всички лидери бе ясно, че личната неприкосновеност и данни на гражданите трябва да бъдат напълно защитени. Взимаме този въпрос много на сериозно", каза председателят на ЕС Доналд Туск. 

 

banner728