E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 12 Март 2018 21:05

Мей: Скрипал е отровен с вещество, разработено в Русия

Британският премиер Тереза Мей заяви, че бившият полковник от руската служба ГРУ Сергей Скрипал е отровен.

 Тя заяви, че съпричастността на Русия към това престъпление е „много вероятно“. Думите й по този повод-“или Русия пряко е отговорна за нападението срещу Скрипал или е позволила тази отрова да попадне в трети лица“. 

 

Използваното е нервно-паралитично вещество, разработено в Русия. Не се съобщава какъв точно е състава на отровата, но „Скай нюз“ обяви, че досега във Великобритания не са познавали това вещество. 

 

„Британското правителство е зашеметено от случая с отравянето на Скрипал, дъщеря му и още двама души. Те също така са и учудени, че отровените все още не са мъртви“, съобщи медията. 

 

Вероятните действия на Лондон срещу Москва във връзка с отравянето на Сергей Скрипал вече се коментират в британската преса.

 Според „Гардиън“ най-вероятните действия на британското правителство са свързани с няколко области на двустранните отношения. Премиерът Тереза Мей вече обяви, че ще се предприемат „сериозни ответни мерки“. 

 

1. Изгонване на руски дипломати. Това бе една от реакциите на Лондон след убийството на Александър Литвиненко през 2006 година. 

 

2. Отнемане на лицевзите на руски медии във Великобритания, в това число и телевизия RT. 

 

3. Поставяне в ЕС на въпроса за бойкот на Световното първенство по футбол, което трябва да се проведе в Русия тази година. 

 

4. Нови санкции срещу прането на пари от руски олигарси във Великобритания. Приемане на закон, аналогичен на „Закона Магнитски“, който действа в САЩ. 

 

5. Замразяване на активите на руски олигарси, ако не са в състояние да обяснят произхода на парите ,с които са купени имоти, компании и акциивъв Великобритания. 

 

6. Поставяне на въпроса в Брюксел за налагане на нови санкции срещу Русия. 

 

7. Усилване на военното присъствие на НАТО в Европа, край руските граници. 

 

8. Отрязване на руските банки от системата Swift. 

 

9. Публикуване на секретни материали за мащабите на прането на пари от представители на руския властови елит.