E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 06 Януари 2018 15:33

Леуварден и Валета - културни столици на Европа

В центъра на програмата на Валета за културна столица са няколко инфраструктурни проекта, които се предвижда да намерят развитие далеч отвъд 2018 г. В центъра на програмата на Валета за културна столица са няколко инфраструктурни проекта, които се предвижда да намерят развитие далеч отвъд 2018 г.

Нидерландия и Малта са двете държави членки, които са домакини на събитията “Европейска столица на културата“ през 2018 г. 

Столиците на холандската провинция Фризия (Леуварден) и на Малта (Валета) са богати на история. Депутати в ЕП представят своя личен поглед за двата града, пише дир.бг.

 

Леуварден 

 

Леуварден планира да реализира 800 проекта, за да покаже пред Европа своята отвореност и любопитство към идеи и предизвикателства. 

 

Сред събитията са изложба на творбите на известния художник Мориц Корнелис Ешер, родом от града, надпревара с платноходни кораби и театрална постановка със 100 фризийски коне.

 

Депутатът Ян Хуйтема (АЛДЕ, Холандия) е съсобственик на семейна ферма за млечни продукти във Фризия. Той заявява: „Фризия е и ще си остане моя дом. Гордея се със земята, с водата, с пространството и с трудолюбивите предприемчиви хора. Важно е тези елементи да се съчетаят по време на честванията на Леуварден като културна столица, за да се сближат града с провинцията. Освен това Европа ще има възможност да открие гостоприемството на Леуварден.

 

Валета

 

В центъра на програмата на Валета за културна столица са няколко инфраструктурни проекта, които се предвижда да намерят развитие далеч отвъд 2018 г.

 

Пример за това е трансформирането на изоставената Стара кланица в обществен и икономически център. Сред планираните събития са и демонстрация на древни кораби в Главното пристанище, джаз фестивал и безплатни обиколки на музеи и културни обекти.

 

Депутатът Франсис Замит Димех (ЕНП, Малта) е заемал няколко поста в малтийското правителство, сред които и този на министър на туризма и културата. Той отбелязва: „Аз съм горд, че столицата на Малта Валета е обявена за културна столица на Европа. За мен тя представлява толкова много от европейското наследство, идентичност и история. Елате и оценете по достойнство столицата на Малта“.

 

Българският град Пловдив ще бъде европейска столица на културата през 2019 година. 

Последно променена в Събота, 06 Януари 2018 15:43