E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 10 Октомври 2017 16:03

Каталуния даде заден ?

Каталонските власти са готови да изслушат алтернативни предложения на Мадрид във връзка с референдума за отделяне на автономната област от Испания. Това заяви регионалният министър на външните работи Раул Ромева. „Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако (испанските власти) искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение“, каза Ромева в интервю за телевизия Си Ен Ен, цитирано от БНТ.

Ромева посочи още, че каталунските власти са отправили предложения, които са били отхвърлени от испанското правителство. „Проблемът е, че години наред, десет години, не получихме никакви предложения“, заяви той. „Искаме да седнем на масата за преговори. Надяваме се ЕС да убеди испанските власти в това“, посочи още Ромева. По думите му за Каталония, Испания и Европейския съюз няма друго решение. 

В същото време испанското правителство предупреди лидера на Каталуния Карлес Пучдемон "да не прави нищо необратимо" преди очаквана негова реч в Барселона по-късно днес пред местния парламент, в която сепаратисткият лидер може да обяви независимост от Испания, съобщава "Франс прес". "Ние призоваваме Пучдемон да не върши нищо необратимо, да не върви по пътя, от който няма връщане назад и да не прави едностранна декларация за независимост, която би довела до незаконност", подчерта говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго.

Последно променена в Вторник, 10 Октомври 2017 16:10