E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 09 Октомври 2017 08:41

Пучдемон заяви, че обявява независимост, ако Мадрид не приеме посредничество

 

 

Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че в скоро време ще обяви отделяне на Каталуния от Испания, ако правителството в Мадрид не се съгласи на посредничество за преговори със сепаратистките власти.

 

Изявлението беше направено пред местен телевизионен канал, предаде Дойче веле.

 

То идва на фона на многохилядните протести в Барселона срещу сепаратистките намерения на Пучдемон. На митинга се събраха около 1 милион каталунци.

 

Парламентът на провинцията може да обяви независимост още във вторник.

 

По-рано Конституционният съд на страната отмени насроченото за днес, 9 октомври, заседание на каталунския парламент , на което се предвиждаше да бъдат обсъдени резултатите от референдума за независимост.

 

Припомняме, допитването се проведе на 1 октомври, въпреки че Констиуционния съд го обяви за незаконно. 90 на сто от участвалите в него гласуваха за независимост, но то беше бойкотирано от политически сили, подкрепящи единството на Испания.

 

ЕС също обяви референдума нелегитимен.

 

Премиерът на Испания Мариано Рахой отхвърли възможността за посредничество и заяви, че целостта на страната не може да бъде предмет на сделка. Той дори допусна разпускане на каталунското правителство, ако то продължи да погазва конституцията.

 

Чл. 155 от испанската конституция позволява на централната власт да разпусне регионалното правителство и за отнеме на Каталуния частичната й автономия.