E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 13 Септември 2017 19:41

Юнкер: Да отворим незабавно Шенген за България и Румъния

Ако искаме да защитим външните си граници, да отворим Шенген незабавно за Румъния и България. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз. Той посочи, че Шенген трябва да е отворен и за Хърватия, когато изпълни условията за това.

 

Ако искаме еврото да обединява, то трябва да бъде различно от валута за избраници. Всички имат право да станат членове на еврозоната, допълни Юнкер, като посочи, че някои държави членки ще имат нужда от помощ за това, затова трябва да се създаде предприсъединителен инструмент. 

 

"Европа трябва да диша и с източния, и със западния си дроб, иначе континентът ще се задуши", каза Юнкер, който представи свой сценарий за развитието на Европейския съюз след представените пет в Бялата книга. 

 

За да се случи това, в ЕС не трябва да има граждани втора категория, категоричен беше Юнкер. 

 

Не може да има потребители второ качество в Европа - някои да получават хранителни продукти с по-лошо качество, въпреки че опаковката на стоката не го посочва. Европейското право не го допуска, затова на националните органи ще бъдат дадени повече правомощия за преустановяването на подобни практики, подчерта председателят на ЕК. 

 

Сценарият на Юнкер предвижда още създаване на нов орган за надзор на европейския пазар, който ще наблюдава за работници втора ръка - на които се плаща по-малко при полагане на един и същи труд на едно и също място в сравнение с други работници.  

 

 

Юнкер предлага да се работи и за равен достъп до здравеопазване в различните страни членки и мерки за ваксинация, за да няма деца, умиращи от болести, които отдавна трябва да са изкоренени.  

 

Той обърна внимание и на бъдещото присъединяване към ЕС на страни от Западните Балкани. По думите му в същото време се изключва членството на Турция в обозримо бъдеще. 

 

"От известно време Турция с великански крачки се отдалечава от ЕС", подчерта Юнкер и заяви, че мястото на журналистите не е в затворите, а в редакциите. 

 

"Освободете журналистите ни. Спрете да наричате държавите членки и техните лидери "фашисти" и "нацисти", призова председателят на ЕК.

 

Той допълни, че Европа е континент на зрели демокрации. Който ни обижда, си затваря пътищата за Европа, каза Юнкер и посочи, че има хора, които съзнателно затварят вратите за членство на Турция, за да обвинят след това ЕС за безрезултатните преговори. 

 

"Минал съм през добро и лошо с ЕС. И никога не загубих любовта си към Европа, но няма любов без разочарования", коментира той. По думите му сега е моментът за смели решения, защото ремонт се прави, докато е слънчево, а когато на хоризонта се появят облаци, ще е късно. 

 

Да опънем платната и да се възползваме от добрия вятър, каза Юнкер.