E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 14 Юли 2017 07:59

Франция почита паметта на жертвите на атентата в Ница

Ница и цяла Франция почитат паметта на жертвите на терористичния атентат отпреди година, предаде Франс прес.

 

На 14 юли миналата година около 30 000 души се бяха събрали на крайбрежния булевард на града, за да присъстват на зарята по повод френския национален празник. Малко след 22,30 ч. местно време радикализиран мъж зад волана на 19-тонен камион навлезе с висока скорост по булеварда и помете стотици хора. Загинаха 86 души, сред които 15 деца. Бяха ранени 450 души.

 

 

 

Организацията "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Разследването обаче не показа, че нападателят - тунизиецът Мохамед Булел, установил се в Ница след сключен брак през 2007 г. - е имал директни връзки с групировката. Той бе ликвидиран на сцената на престъплението. Девет души бяха арестувани заради нападението по подозрение, че са помогнали в различна степен на нападателя.

 

Възпоменанието в Ница ще започне с религиозна служба, в която ще участват представители на различни вероизповедания. Медиите няма да бъдат допуснати до нея. Гражданите на Ница са приканени отправят посланията си във връзка с атентата в паметна книга и да поставят бяло-синьо-червени плочки - цветовете на националното знаме - на тротоара на "Кея на САЩ", който е продължение на крайбрежния булевард "Промнад де-з-Англе", на който бе извършено нападението. С тези плочки те ще изпишат послание, което ще бъде представено по време на официалната церемония за отдаване на почит.