E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 09 Юли 2018 20:45

Съпругата и детето на български гражданин са сред жертвите на жп катастрофата в Турция

Съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство, са загинали при вчерашната влакова катастрофа в турската провинция Текирдаг. Това станало ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите, съобщиха от Министерството на външните работи.

Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година, но е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин. Съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.

 

 

За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова до този момент те посочвали в отговор на официалните запитвания от българска страна, че няма наши сънародници сред жертвите.

Генералните консулства на България в Одрин и в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.

Пътнически влак, изпълняващ редовна линия между Истанбул и Одрин, излязъл от релсите между Чорлу и Муратлъ в европейската част на Турция вчера. Загиналите са 24 души, 338 човека са ранените. 194 от пострадалите са с повърхностни наранявания, а останалите 124-ма души остават за лечение в болница. Във влака са пътували 362 пътници и 6 души персонал.