E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 09 Юли 2018 20:05

Три партии бойкотираха Ердоган

Три опозиционни партиии бойкотираха клетвата на президента Реджеп Ердоган. Медиите от южната ни съседка информираха, че той заминава спешно на двудневно посещение в Брюксел. Предвиждат се срещи с Антонио Таяни, Доналд Туск, Жан-клод Юнкер, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Очаква се на четири очи да се види още и с шефа на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Депутатите от „Народно-демократичната партия“, известна още като Партия на кюрдите, изобщо не влязоха в залата по време на клетвата. Така 67 народни представители демонстрираха несъгласието си с политиката на Ердоган. Представителите на народно-републиканската партия, сочена като наследница на Ататюрк през цялото време не се изправиха в залата, освен по време на химна. Те не аплодираха президента, така както направиха колегите им от управляващата формация. Същото поведение на тотално пренебрежение имаха и депутатите от „Добрата партия“ на Мерал Акшенер. Според експерти това доказва, че зрее не само политически, но и етнически конфликт.

 

 

Припомняме, българският държавен глава е единственият президент на държава-членка на ЕС, който присъства инаугурацията на турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Президентите на Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гвинея, Казахстан, Киргизстан, Македония, Пакистан, Сомалия, Украйна. Радев е категоричен, че многократно е обръщал внимание на турската намеса в българските избори и "религиозни дела". "Убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи", акцентира президентът.

 

От думите на Радев стана ясно, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз. Освен това той напомни, че Турция е и югоизточната "врата" на Европа, която удържа миграционния натиск. "След катастрофалния провал на енергийната ни политика, Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност", добави държавният глава.