E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 18 Юни 2018 10:15

Захариева: Македония трябва да има перспектива за ЕС и НАТО

Имаме всички гаранции с подписания между България и Македония договор от миналата година. Това каза пред „Здравей, България“ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. "И в новия договор между Гърция и Македония ги има тези гаранции. В документа е посочено, че двете балкански държави нямат претенции към трети страни. Националният интерес на България е стабилни съседи, които вървят към НАТО и ЕС", заяви външният ни министър.

"Никой не можеше да си представи Театърът на българската армия в Македония. "Железният светилник" на Димитър Талев в пет града. Подкрепяме изцяло Македония, която иска да оправи отношенията си със съседите", допълни тя.

"Искаме да живеем в стабилен район и нищо повече", каза още Екатерина Захариев.

"След обявяването на съгласието на двамата премиери, те получиха поздравления и от руския външен министър", каза Захариева.

 

Още следващия вторник има съвет, на който може да се даде зелена светлина за започването на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония. На 11 юли е срещата на върха в НАТО.

"Не е голям ентусиазмът и в ЕС, и в НАТО за приемането на нови членове. Но Македония трябва има перспектива", допълва тя.

Думите ми за Северна Македония са извадени от контекста. През 2017 година тя е заявила, че няма да се приеме думата "север" в името на Македония. "Но след това подписахме договор с всички гаранции", отбеляза Екатерина Захариева.