E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 13 Юни 2018 10:17

Заев: Македония ще има идентичност

Историческо решение. Споразумението ще потвърди македонската културна и етническа идентичност веднъж завинаги. Това написа македонският премиер Зоран Заев след историческото споразумение с Гърция.

Двете балкански страни се разбраха за името на бившата югославска република, която вече ще се казва Република Северна Македония. Това ще позволи на Скопие да кандидатства за членство в НАТО и ЕС – до този момент Атина блокираше опитите заради името.

„Имаме историческо. С него ще имаме македонска идентичност“, написа във Фейсбук македонският премиер. „Нашата печалба е безценна – идентичност и гаранция за сигурността и проспериращото ни бъдеще“, добави той.

Заев посочи, че споразумението предвижда потвърждаване на македонския език в ООН. Предвижда се провеждането на референдум в Македония. Заев подчерта, че споразумението с Гърция е исторически шанс за страната да стане част от европейското семейство.

„С името Северна Македония е постигнато ясно разграничение между гръцка Македония и нашите северни съседи“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той заяви в телевизионно обръщение, че 140-те страни, признали балканската страна като Македония, сега ще трябва да я признаят като Република Северна Македония.