E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 06 Юни 2018 20:55

Колко свалиха цените на разговорите със Западните Балкани българските оператори

Сближаването между страните от Западните Балкани е един от приоритетите на европейското председателство и част от него е достъпния роуминг между държавите от региона.

В тази посока се работи още от миналата година обаче, като тогава Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и България се договориха за подписването на споразумения за намаляване на цените на тези услуги.

Преди 2 седмици еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви, че по-осезаеми промени за потребителите ще има още през лятото.

По нейните думи обаче поевтиняване се планира на мобилния интернет, но не и на разговорите. Целта е до 2020 година цените да паднат до 20 евро цента за мегабайт от досегашните около и над 20 лева за мегабайт.

Към момента все още липсва граница, която да определя максималните цени за роуминга в Западните Балкани. Операторите у нас обаче през последните дни представиха нови продукти и пакети, чиито цени са доста по-изгодни от сегашните, които достигаха около 7 лева на минута за разговор.

И трите оператора в България пуснаха свои продукти за изгоден мобилен интернет със страните от региона. От A1 и Vivacom предлагат такива с включени минути, SMS и мобилен интернет, докато Telenor предлага само пакет с интернет.

За да ползват преференциалните цени на първите два обаче потребителите трябва да изберат партньорските компании на българските телекоми в съответната държава.

А1 предоставя на клиентите си 100 минути за разговори, 100 SMS-и и 200 MB интернет на цена от 1,99 лева на ден. В случай, че няма потребление, въпросната такса няма да се начислява. Тази цена ще важи за Сърбия и Македония, където А1 работи съответно с операторите Vip mobile One.Vip.

Vivacom предлага пакет, който важи за всички страни от Западните Балкани. Той включва по 100 разговори, SMS-и и мегабайти мобилен интернет с такса от 4 лева на ден. При този продукт входящите обаждания в роуминг обаче се таксуват по цена на минута в зависимост от дадената страна.

Telenor от своя страна дава възможност на клиентите си да ползват по-изгоден мобилен интернет в държавите от региона. Възможностите са за 100 мегабайта за 2,99 лева за един ден или 700 мегабайта за 18,99 лева за седмица. /money.bg