E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 04 Юни 2018 18:47

В Серес задържали собственика на БГНЕС без причина

На 4 май журналистът Любчо Нешков, собственик на БГНЕС, е бил задържан при пътуването си до мястото, където загива Гоце Делчев – несъществуващото вече село Баница, което се намира на около 20 км от гръцкия град Серес, разказа самият той пред бтв.
Нешков е придружен от свещеник и 86-годишния журналист Иван Николов.

По никакъв начин аз и двамата ми спътници не сме нарушавали нито закона, нито реда или каквото и да било, каза Нешков.

 

Той разказа, че тримата са отишли към мястото, на което е било селото, а днес е останала камбанария и остатъци от олтара на църквата „Св. Димитър“. Именно край нея през май 1903 г. загива Гоце Делчев. Там е и погребан до 1917 г., когато останките му са пренесени в България, а след 1945 г. – в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

 

„В момента, в който решихме да запалим свещ, чухме как тряскат врати и се говори на висок глас“, разказа той. Били двама мъже. Единият категорично е разбирал български, твърди Нешков.

 

„Поискаха ни личните документи, взеха ги и се започна едно безумно... може би час и половина на това място да ни питат едни и същи въпроси – защо сме тук, защо на това място, какво е значението на тази църква...“, разказа Нешков.

След като решиха да ни отведат в полицейското управление, се обадих на консула ни в Солун, който първо не можа да повярва, че наистина се е случило и минути, след като бяхме в полицейското управление, бяхме изпратени от шефа на полицията до тротоара с добри пожелания.

 

Всичко продължило два и половина часа.

„Това не е хрумване на селския полицай или на тези двама, не е дори хрумване на шефа на полицията в Серес. Това е централна директива, която важи особено около 4 май, когато всичко се проверява. И тази гръцка директива, забраната е с цел забрава – хората да забравят какво е било там, кой е живял, кой е загинал дори, независимо, че е загинал в битка срещу поробителя“, каза гостът.