E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 16 Април 2018 08:07

1658 мигранти влезли през март в Гърция по р. Марица

Над 1650 мигранти са пресекли през март река Марица, естествената граница между Турция и Гърция Над 1650 мигранти са пресекли през март река Марица, естествената граница между Турция и Гърция

Над 1650 мигранти са пресекли през март река Марица, естествената граница между Турция и Гърция, въпреки високото ниво на водите й през сезона.

Това съобщава гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА. 

 

Полицията съобщи, че миналия месец са арестувани 1 658 души, преминали нелегално от Турция през реката.

 

За сравнение през същия период миналата година за нелегално пресичане на реката са арестувани 262 души. 

 

Повечето от мигрантите са били семейства от Сирия и Ирак.

 

Гръцките власти се опасяват, че броят на нелегалните мигранти ще нарасне още повече през следващите месеци, когато нивото на река Марица спадне. 

 

Броят на мигрантите и бежанците, пристигащи на гръцките острови в Егейско море, също е нараснал през последните месеци, а правителствени представители описаха ситуацията като "много тежка" заради развитието на събитията в Сирия. 

 

В четвъртък еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос посети центъра за временно настаняване на бежанци северно от Атина и апартаменти за бежанци в град Ливадия в централната част на страната. 

 

След посещението той каза пред журналисти, че споразумението ЕС-Турция за намаляване на наплива от мигранти, "е в сила и продължава да дава резултати", но добави, че "ситуацията във връзка с миграцията остава нестабилна". 

 

Той призова Гърция да ускори процедурите за връщане на мигрантите в Турция.