E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 12 Януари 2018 09:14

Албанският език стана официален в Македония

Депутатите в Македония прокараха закон, който прави албанския втория официален език в страната, съобщава АП.

 

Парламентарният вот беше бойкотиран от основната опозиционна партия.

 

Законопроектът беше подкрепен от 69 депутати в 120-местния парламент. Все още проектозаконът трябва да бъде одобрен от президента на страната, за да влезе в сила. По-рано Георге Иванов изрази сериозни опасения, че може да е в противоречие с конституцията на страната.

 

Още през ноември 2017 г. законодателният орган подкрепи проект на закона.

 

Етническите албанци са около ¼ от 2,1-милионното население на балканската страна. Промяната ще им позволи да използват албански език при комуникацията си с всички официални институции в страната.

 

В началото на миналото десетилетие в Македония беше приет закон, който гарантира права да се използва албанският език като официален само в определени райони, където малцинството е повече от 20% от населението. Законът бе част от мирно споразумение от 2001 г. за прекратяване на въоръжен конфликт между етнически албански бунтовници и правителството.

 

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ аргументира бойкота си с това, че законопроектът е в нарушение на конституцията, в която е заложено, че "македонският език и кирилицата са официалният език на Република Македония".