E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 07 Януари 2018 13:09

Ердоган: Да захвърлим лошите спомени от историята

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи реч-послание за толерантност след откриването на "Желязната църква" "Св. Стефан" в Истанбул.

 

"Самото откриване в този момент, когато България председателства ЕС, е важно послание към международната общност. С това се казва, че различните религии и култури живеят заедно и това показваме на целия свят", заяви турският президент.

 

"Скъпи приятелю, премиер Бойко Борисов", се обърна той към премиера и благодари за присъствието му.

 

"Църквата е храм на българската общност, но е и пример за красотата на Истанбул", добави Ердоган.

 

"Вие сте свободни да изпълняване своите религиозни задължения и ние ще ви защитаваме. Това е било посланието на нашите деди към народите, които са завладявани", отбеляза турският президент.

 

Той посочи и че в Турция има храмове, джамии, синагоги.

 

"Дедите ни са проявявали чувствителност към религиозните права и толерантност. Лошите спомени от историята всъщност не би трябвало да хвърлят сянка върху възможността да живеем заедно. Трябва да живеем заедно, да има обединение. Това е нашето отношения към религиите. В мнозинството трябва да има единство. Ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии и го правим", заяви Ердоган.

 

"Всеки трябва да свободно да изповядва религията си и ние го гарантираме. Надяваме се, че ще могат да се реставрират религиозните паметници и в България", допълни президентът на южната ни съседка.

 

"Разбрах, че в София се реставрира единствената джамия отворена за молитви. Тя има 450-годишна история. Надявам се да открием заедно с вас реставрацията на тази джамия."

 

Ердоган добави, че в България тези културно-исторически обекти също имат нужда от реставрация, и могат да се реставрират заедно.