E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 07 Октомври 2017 19:23

Сняг, студ и изкоренени дървета на Балканите

Тази нощ падна първият сняг в почти всички балкански страни.

 

 

Сняг има по високите места в Република Македония - в Маврово и на Шар планина. В по-ниските места вали предимно дъжд, съобщиха от Института по хидрология и метеорология в Скопие.

 

Първият сняг падна тази нощ и в Южна Далмация в Хърватия, в Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия. В Дубровник валя проливен дъжд, придружен със силен вятър. На много места в града има изкоренени дървета и повалени електрически стълбове, съобщи местната противопожарна служба. Заради силния вятър напълно бе забранено движението по пътищата, водещи към островите в южна Далмация.

 

В Черна гора снежната покривка в планината Жабляк достигна 33 см. Местните синоптици очакват снегът да не спира и през следващите 48 часа в тази част на Черна гора.

 

 

 

В Сърбия снежната покривка е между 8 и 30 см в планинските райони. Заради снеговалежа над 1000 души в планината Голя останаха без ток в продължение на няколко часа. Поради лошото време има известни затруднения при преминаването на границата между Сърбия и Черна гора, предупреждават от пътната агенция в Белград.

 

 

Сняг натрупа в Централа и Източна Босна и Херцеговина. В планината Яхорина снежната покривка вече е над 20 см.