E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 11 Септември 2017 16:46

Един от най-големите чужди инвеститори прекратява вложенията си в Гърция

 

 

Един от най-големите чуждестранни инвеститори в Гърция - канадската Eldorado Gold, прекратява вложенията си в мини и проучвания в южната ни съседка.

 

Причина за решението на канадската компания са забавените разрешителни и лицензи от страна на гръцкото правителство, които й носят загуби.

 

Eldorado Gold експлоатира мини в Северна Гърция чрез дъщерното си дружество Hellas Gold. През 2012 г. тя купи старите мини Касандра за 2 млрд. долара. Оттогава компанията е инвестирала още 1 млрд. долара в южната ни съседка - сума, която би се удвоила, ако можеше да развие напълно активите си в Гърция. 

 

Въпреки многократните опити на компанията и нейното гръцко подразделение да преговарят с правителството, "забавянето продължава при издаването на рутинни разрешителни и лицензи", съобщават от Eldorado Gold, добавяйки, че "при настоящите условия няма да се правят допълнителни инвестиции", предаде AFP.

 

Канадската фирма заяви, че ще продължи да поддържа и предпазва околната среда, но няма да инвестира повече в 3 мини в района на Халкидики и в 2 проекта в провинция Тракия. Дейностите по поддръжка и експлоатация на рудницте трябваше да започнат на 22 септември и се очакваше да струват на Eldorado 25 млн. долара годишно.

 

Компанията среща яростна съпротива сред местните общности, които твърдят, че местната природа ще бъдат унищожена, а подземните води ще да бъдат замърсени.

 

Eldorado Gold категорично отхвърля обвиненията в замърсяване, припомняйки, че почиства околната среда и отстранява замърсявания, причинени дори от нейните предшественици.

 

През 2015 г. в Гърция избухнаха протести срещу проект за експлоатация на златна мина на полуостров Халкидики от канадската компания, който тогавашното гръцко правителство се ангажира да анулира.

 

Главното опасение бе, че експлоатацията на мината ще нанесе вреди на земеделския и туристически район Халкидики.

 

Мините в района от десетилетия са обект на остри противоречия, с които се сблъскаха и предшествениците на канадската компания. Самата Eldorado е на нож с властите - те я обвиняват, че не спазва законите, а компанията ги обвинява, че спъват бизнеса й. Спорът трябва да бъде разрешен на предстоят търговски арбитраж. 

 

Пропусната златна възможност?

 

Забавянията имат негативно влияние върху графиците и разходите на Eldorado, което в крайна сметка възпрепятства способността на компанията да развива и експлоатира ефективно тези активи.

 

Канадската компания, която има повече от 2000 служители в Гърция, заяви, че се пропуска сериозна възможност за развитие на местната икономика.

 

"Изключително жалко е да се окажем в тази задънена улица, когато трябва да напредваме един важен търговски проект в партньорство с Гърция и да добавим още 1200 работни места към сегашната си работна сила от приблизително 2400 души", каза президентът на Eldorado Gold Джордж Бърнс.

 

От компанията заявиха, че прекратяването на отношенията с доставчици и служители ще бъде в съответствие с гръцкото законодателство.

 

От няколко години южната ни съседка се бори с дълбока финансова криза, която унижощи повече от 1/4 от икономиката й. Държавата бе принудена да направи тежки реформи, за да получи достъп до финансиране от международни институции. Според експерти привличането на чуждестранни инвестиции трябва да е основен приоритет на правителството, ако иска да възстанови гръцката икономика. /money.bg