E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 13 Август 2017 16:27

Опашки от коли и недоволни пътници на граничните пунктове между Турция и България

Километрични опашки от автомобили са се образували през последните дни на граничните пунктове Капъкуле/Капитан Андреево и Хамзабейли/Лесово в посока към България.

По данни на Генералната дирекция за митници и търговия Тракия колоната от чакащи автомобили на Капъкуле през последното денонощие надхвърляла два километра. На Хамзабейли също са се образували опашки, поради което пътниците чакали с часове за преминаване през турско-българската граница.

Натоварването на ГКПП-тата е поради масовите пътувания на турски граждани, които се връщат от ваканция по родните места в Турция в европейски държави през България или през Гърция. Но натоварването е главно на граничните пунктове с България, а на Ипсала и Пазаркуле, на границата с Гърция, няма опашки.

За 11 дни през петте гранични пункта на Турция с България и Гърция са преминали 65 438 автомобила с общо 238 528 пътници.

Според пътниците, проблемът със задръстването по границите през ваканционните периоди не е нов, а продължава от много години. Много пътници изразиха недоволството си пред камерите на турски телевизии, настояха да бъдат взети мерки и от турска, и от българска страна, понеже години наред изпитват същите трудности на ГКПП-тата на турско-българската граница.

"Когато пътуваме за или от Турция към Европа, минаваме и през митниците и на други държави, но никъде няма такова дълго чакане и хаос, както на турско-българската граница, както на влизане в Турция, така и на излизане", заяви Гюрай Сайдам в репортаж за турската телевизия НТВ от Капъкуле, който със семейството си пътува за Германия.

Друг пътник - Селим Гюллю, който пътува за Холандия, посочи: "На отговорните представители и на турската, и на българската страна, са им известни проблемите тук. Знаят, че през ваканцията автомобилният трафик достига своя пик. Не е ли по-добре двете страни да обсъдят ситуацията и да вземат необходимите мерки. Не искаме да бъдем подлагани на тормоз, който продължава от години".