E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 06 Януари 2016 15:56

Светът настръхна - ядренна или водородна бомба взриви Северна Корея

 

 

 

Южнокорейското разузнаване е уведомило депутат, че КНДР вероятно е изпитала ядрена, а не водородна бомба предвид предизвиканата слаба сеизмична вълна. Южнокорейският депутат Ли Чол-у, изнесе данни, дадени му от Националната разузнавателна служба, според която взривът, предизвикан от теста, е бил с 6 килотона еквивалент и е предизвикал земетресение с магнитуд 4,8. Тези показатели са по-ниски от 7,9-те килотона еквивалент на експлозията и труса с магнитуд 4,9, предизвикани от предишния ядрен опит, извършен от Северна Корея - през 2013 г.

Дори неуспешно изпитание на водородна бомба би предизвикало взрив с няколко десетки килотона еквивалент, отбеляза Ли, който е член на комисията за разузнаването към южнокорейския парламент.

Ядрените експерти на ООН също допускат обикновен ядрен взрив. МААЕ осъди предполагаемия севернокорейски опит с водородна бомба. Експертите на ООН са почти убедени, че става въпрос за ядрено изпитание. Експертите от Организацията за всеобща забрана на ядрените опити обаче са убедени на 90 процента, че Северна Корея е изпитала атомна, а не водородна бомба, предаде ТАСС, като цитира руския постоянен представител при международните организации във Виена Владимир Воронков.

Специалистите се аргументирали с относително слабата мощност на предизвикания от теста взрив. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини определи извършения от Северна Корея ядрен опит като "незаконно и опасно поведение". В изявлението си тя призовава Пхенян да се върне към съдържателни преговори с международната общност и да прекрати ядрените изпитания.

Севернокорейският ядрен опит е и в явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва в изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По неговите думи Северна Корея трябва да се откаже напълно от ядрените оръжия и своите ракетни програми. 

Ако информацията, че Северна Корея е извършила успешно изпитание на водородна бомба, се потвърди, това ще бъде нова стъпка на Пхенян към разработване на ядрени оръжия, което представлява грубо нарушение на нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви днес руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс. 

 

 

 

Последно променена в Сряда, 06 Януари 2016 16:13