E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 10 Юли 2018 10:29

Спасените тайландски деца на строг режим

Започна третата фаза от спасителната операция в Тайланд с надеждата тя да е последната и след края ѝ от наводнената пещера да бъдат извадени последните четири деца и 25-годишният им треньор. Вчера и в неделя бяха спасени 8 момчета от футболния отбор, блокиран вътре на 23 юни. Днес трябва да излезе и лекарят, който е вътре.

След вчерашната успешна операция тази сутрин - в 10.08 ч. местно време - при пещерата се върнаха 19 водолази, пише "Гардиън". Властите се надяват, че днешната мисия ще продължи по-кратко в сравнение с вчерашните 9 часа, с два по-малко от неделната.

Метеорологичните условия остават подобни на тези през предишните дни, с изключение на това, че тази нощ в района валя проливен дъжд.

В пещерата все още е най-малкото дете - на 11 години.

Първите извадени в неделя 4 деца вече са видели родителите си през стъклен прозорец и в скоро време ще могат да говорят с тях. Те все още са под карантина. Очаква се втората група, с останалите четири деца, също скоро да може да бъде събрана с майките и бащите им.

 

Децата са в добро здраве, въпреки че две от тях имат "незначителни" белодробни инфекции. Всички са длъжни да носят очила след прекараните повече от две седмици в почти пълен мрак.

Предстоят им още тестове. Нямат право да гледат телевизия, което би могло да повлияе на душевното им състояние.

 

Те са и на по-строг хранителен режим, защото лекарите искат да дадат време на организмите им да свикнат постепенно с богатата тайландска храна.

Децата ще останат в болница най-малко 7 дни, което означава, че няма да могат да се насладят на финала на Световното първенство по футбол, на което бяха поканени от президента на ФИФА, отбелязва британското издание.

Американския предприемач и милиардер Илон Мъск също дойде при пещерата с неговата мини подводница, създадена в опит да се помогне на операцията. За жалост ръководителят на операцията прецени, че тя не би могла да бъде използвана.

 

Бедстващите 12 деца в наводнената пещера в Тайланд са принидени да направят гмуркане, което нито едно дете досега правило, коментира пред Би Би Си един от водолазите в спасителната операция Иван Караджич. Не може да се очаква 11-годишни да могат да се гмуркат в пещери, обяснява той.

Досега осем от децата бяха извадени живи и са настанени в болница. Другите четири и треньорът им са още вътре. Един гмуркач загина по време на акцията.

Задачата на Караджич е да наблюдава един изключително труден участък на около половината път до изхода, да заменя бутилките с кислород и да напътства водолазите.

Мястото е изключително опасно и с нулева видимост. Единствената светлина е от фенерчетата на водолазите. Не е изключено дори професионалистите да изпаднат в паника в тези условия, а операцията се затруднява и от постоянни проблеми с оборудването. Спасителите винаги разработват план B и C, ако нещо не сработи, обяснява Иван Караджич.

Не мога да спра да се удивявам колко страхотни са тези деца, невероятно силни, не е за вярване, добавя той.

Когато забелязал, на около 50-ина метра от него, да се задават първото спасено дете и спасителят, не бил сигурен дали водят дете или ранен водолаз. Толкова се зарадвах, когато видях, че детето е живо и диша, споделя Иван.