E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 08 Юли 2018 19:23

Спасиха четири от децата, блокирани в пещерата в Тайланд

Четири от момчетата, които бяха блокирани в наводнената пещера в Тайланд, вече са спасени.

Първо от пещерата бяха извадени две деца. По думите на представител на здравната инспекция в страната и участник в спасителния екип двете момчета са извадени и вече се намират в най-близката болница до пещерата. Децата се преглеждат от медици.

По-късно представител от военноморския флот на Тайланд заяви официално пред BBC, че още две момчета са изведени живи и здрави от пещерата.

 

По информация на АФП и "Ройтерс" от пещерата вече са извадени 6 момчета. Медиите се позовават на информация от високопоставен представител на медицинския екип към спасителната група. Информацията обаче се оказа грешна.

На пресконференция командирът на спасителната операция Наронгсак Осотанакорн заяви, че извадените деца са четири. По думите му те са в отлично състояние.

Към момента спасителната операция вече е спряна. Спасителният екип се нуждае от около 10 часа, за да се подготвят за следващата част от операцията. Възможно е да се наложи децата да прекарат още един ден в пещерата.

 

Стана ясно и че най-слабите и уязвими деца се извеждат първи.

Най-близката болница е на около един час път с кола. Там са семействата на децата, които ги чакат с нетърпение.

 

Първоначално имаше информация, че в спасителната операция са се включили 13 чуждестранни и 5 тайландски водолази, както и петима морски пехотинци.

На пресконференцията след спасяването на първите 4 момчета обаче ръководителят на операцията Наронгсак Осотанакорн заяви, че са участвали 90 водолази - 40 от Тайланд и 50 други страни.

Екипите са репетирали действията си по спасителната операция в продължение на няколко дни.

 

Децата ще се изваждат от пещерата поетапно, поради което операцията може да продължи няколко дни. Всяко дете ще бъде придружавано от двама водолази. Те ще трябва да ходят, да се катерят и да се гмуркат в пълна тъмнина, като пътят им ще бъде направляван от въжета.

Според местните власти сега условията за изваждането на децата са най-подходящи, защото нивото на водата в пещерата е спаднало през последните няколко дни. Дъждовният сезон тепърва започва, поради което трябва да се действа бързо.