E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 08 Юли 2018 17:47

Спасители изведоха първите деца от пещерата в Тайланд

Няколко от блокираните в наводнената пещера в Северен Тайланд момчета са изведени, съобщи високопоставен представител на медицинския екип на спасителната операция, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес властите започнаха опасната мисия по извеждането на 12-те момчета и треньора им от пещерата, където те бяха блокирани преди повече от две седмици. Противоречиви са информациите за броя на изведените деца. Ройтерс съобщи за шест извадени на повърхността момчета, но малко по-късно информацията беше редактирана, че децата са четири,.

Децата са изминали 4 км, за да се доберат до един от изходите. Момчетата са настанени в импровизирана лечебница близо до пещерата, където са подложени на физически преглед.

 

На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърди, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор.

 

Пещерата, която се простира на близо 10 км, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

Спасителната операция започна тази сутрин в 10.00 ч. местно време (6.00 ч. българско). Водолази и специални части участват в извеждането на 12-те деца и треньора им от пещерата, в която останаха блокирани под земята от 23 юни. Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях.

 

Ден преди спасителната операция да започне децата изпратиха писма до роднините си, в които им пишеха да не се притесняват за тях. Писмо написа и учителят на момчетата, в което се извинява на родителите на учениците си и обещава да направи всичко по силите си, за да им помогне.

Последно променена в Неделя, 08 Юли 2018 17:58