E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 08 Юли 2018 14:59

Търговската война на САЩ предизвика гнева на целия свят

 

На 6 юли САЩ наложиха допълнителни мита върху вноса на китайски стоки, с което поставиха началото на най-мащабната в историята на световната икономика търговска война и предизвикаха гнева на целия свят, предаде bulgarian.cri.cn.

Експерти, официални лица и медии от различни държави остро осъдиха американската търговска политика, която е насочена срещу тенденциите на епохата, и изразиха безпокойство от евентуалните последици. Те посочиха, че политиката на Тръмп „САЩ на първо място“ е обречена на провал. Испанският експерт Хулио Риос каза в интервю за CRI, че САЩ са започнали търговската война с цел да увеличат максимално своите интереси, да защитят своята хегемония над света и да възпрепятстват развитието на Китай.

Възможно е след няколко седмици последиците от търговската война да се разширят до трилион щатски долара, което ще доведе до 6% спад в глобалната търговия и 45% във външната търговия на САЩ.

Британският ежедневник „Файненшъл Таймс“ коментира, че Английската централна банка по-рано е отправила предупреждение, че търговската война може да засегне световния икономически растеж. Ако САЩ увеличат тарифите за внос на своите търговски партньори, то американското производство ще се понижи с 2,5%, а това на целия свят – с 1%.