E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 30 Май 2018 16:39

Борисов запозна Путин с проектите за Западните Балкани

Борисов запозна Путин с проектите за Западните Балкани Борисов запозна Путин с проектите за Западните Балкани

Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия - това са били акцентите в разговора между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Руската федерация Владимир Путин в Кремъл, съобщават от пресслужбата на МС. Това е третата среща между Борисов и Путин.

Българският министър-председател е посочил, че сега двете страни могат да си сътрудничат и по темата "Западни Балкани". Той е запознал Владимир Путин с приоритетите по време на председателството на Съвета на ЕС и по-конкретно с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона.

"Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието", каза още българският премиер.

Двамата са обсъдили и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Премиерът Борисов е посочил, че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма - чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

"Надявам се тази среща да създаде добри условия за развитие на нашите отношения", е казал руският президент Владимир Путин. Той е посочил, че това може се осъществи в сферата на икономиката, културата и духовните връзки. Като пример за това руският президент посочи честването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, както и Деня на българската култура, просвета и на славянската писменост. Владимир Путин приветства премиера Борисов и посочи, че се радва, че е приел поканата за визита в Москва.

На срещата са присъствали заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петков, а от руска страна - външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.

По-късно руският президент Путин дава официален обяд в чест на българския министър-председател Бойко Борисов. На него ще присъстват Томислав Дончев, Владислав Горанов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова, както и министърът на културата Боил Банов. От руска страна ще бъдат първият вицепремиер и министър на финансите, зам.-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и ръководителят на Федералната агенция по туризъм, председателят на Управителния съвет на "Газпром" и президентът на "Лукойл".