E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 16 Май 2018 08:10

Северна Корея заплаши да отмени срещата с Тръмп

 

Северна Корея заплаши да отмени предстоящата среща на върха със Съединените американски щати, ако американците поискат от Пхенян едностранно да се откаже от ядрените си оръжия, предаде Би Би Си.

 

Режимът в Пхенян вече отмени срещата със Сеул заради несъгласие със съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ. Зам.-външният министър Ким Ге-гуан заяви, че дългоочакваната среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур също е под въпрос.

 

Коментарът му беше в отговор на изявлението на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, който призова Северна Корея да последва либийския модел на ядрено разоръжаване. Според анализатори това е задействало „алармата“ на режима в Пхенян, че той може да последва съдбата на либийския такъв.

 

„Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати“, посочи севернокорейският дипломат.

 

 

Напрежението на Корейския полуостров достигна опасно високи нива след ядрените и ракетни изпитания на режима в Пхенян. Северна Корея и САЩ си отправиха взаимни заплахи за тотално унищожение. Северна Корея вижда в ученията на Сеул и Вашингтон подготовка за инвазия в страната.