E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 21 Април 2018 13:52

Къде живеят най-богатите хора в САЩ?

 

 

Най-богатите инвеститори и бизнес лидери на Америка често са във фокуса на общественото внимание. Питайки се къде живеят те, често си представяме просторни извънградски имения с многобройни екстри или луксозни мезонети със спираща дъха гледка в скъпи квартали, чиято легенда се носи от десетилетия.

 

Само 5-има от най-богатите американци живеят в големите градове и то не в традиционно богатите квартали, както би се очаквало. Оказва се, че вместо в шикозните Бел Еър и Сохо, най-заможните жители на Америка всъщност живеят близо до финансовите райони на града.

 

С изключение на малък частен остров, двайсетте места, където живеят най-богати хора, очаквано са в Калифорния и Ню Йорк, а повечето от тях се намират в престижни извънградски райони.

 

Но когато става дума за големи градове като Бостън, Лос Анджелис, Сан Франциско и Ню Йорк, местоживеенето на най-заможните очаквано съвпада с финансовия център на града.

 

Бизнес районът на Лос Анджелис - Сенчъри сити заема челно място, изпреварвайки знаменитите Холивуд, Бевърли Хилс и Бел Еър. Същото важи и за финансовите райони на Сан Франциско и Бостън, където също живеят множество богаташи.

 

Най-богатият адрес в Ню Йорк, който бе най-богатият му през 2016 г., е домът на Фондовата борса (Уолстрийт) и Федералния резерв. Отново бизнес квартали, а не изключителни жилищни райони със славно минало.

 

Ако богатите на Америка изберат да живеят в град, а не в просторно крайградско имение или на частен остров, те обитават финансов район - район, който традиционно приютява големите световни банки и консултантски фирми.

 

Всеки, който някога е посещавал финансов район, знае, че това далеч не е част от културните центрове на града. Населени с костюмари през деня и често тих като гробище през нощта, тези зони изглеждат любопитен избор хората с най-високи заплати в Америка. Какво ги примамва там?

 

Наплив към финансовите райони

 

Лицата, живеещи във финансовите райони, вероятно са финансови работници, особено инвестиционни банкери, които работят много дълги часове. Те са готови да платят много, за да живеят близо до мястото, където се намират офисите им.

 

"Финансовите квартали в големите градове също са просто скъпи места, точка", твърди Ралф Маклафлин, основател и главен икономист на Veritas Urbis Economics.

 

В индустрия, която разчита на разпростиране на знанията, става необходимо групиране в едно пространство, което увеличава разходите за земя и пространство.

 

Но не всички експерти са съгласни с това мнение. Някои смятат, че хората, живеещи във финансовите райони, вероятно не работят в тях.

 

"В Ню Йорк например казваме финансовия район заради историята му, а не защото там се намират повечето от финансовите фирми", посочва Грант Лонг, старши икономист в StreetEasy, отбелязвайки, че повечето банки са се преместили в района на Мидтаун Манхатън.

 

"Мисля, че кварталът е много по-разнообразен, отколкото традиционно е бил спрямо заетостта", казва Лонг.

 

През последните години бизнес кварталите сериозно се реконструират, предлагайки повече жилищни възможности, отколкото в миналото. Докато новите постройки във финансовия район на Ню Йорк са рядко срещани, старите забележителни сгради се превръщат в луксозни апартаменти с 24-7 удобства, които да привличат богати професионалисти.

 

Подобна е ситуацията и на Западното крайбрежие, където Сенчъри сити въвежда вертикалния начин на живот в Лос Анджелис с проекти като Century Plaza Towers - 2 двойни 46-етажни жилищни сгради, ограждащи преустроения хотел Century Plaza.

 

Много от тези богати професионалисти може да са милениали. Те биха могли да са част от онези заможни млади професионалисти, които избират градския живот пред къщите в предградията.

 

"Милениалите, които очевидно са голяма част от настоящата работната сила, порастват и стигат до период в кариерите си, когато имат голяма покупателна способност. Те все повече избират градовете пред предградията и все още нямат деца, което ги прави по-гъвкави и способни да живеят в наистина гъста среда", обяснява Лонг. /money.bg

banner728