E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 19 Януари 2018 06:26

Шпионска агенция следи смартфони по цял свят

Ливанска шпионска агенция следи потребители на смартфони по цял свят, съобщиха експерти.

Възможно е ливанска разузнавателна служба да е превърнала смартфоните на хиляди потребители в устройства за кибершпионаж, посочва съвместен доклад на фондация "Електроник фронтиър" и фирмата за сигурност на мобилните услуги "Лукаут", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Според доклада от 2012 г. Главното управление по обща сигурност на Ливан е провело над 10 акции, насочени предимно към потребителите на телефони с Андроид в най-малко 21 страни.

 

При кибератаките хакерите поемали контрола над смартфоните, превръщайки ги в средство за следене на собствениците им и крадели информация от тях.

 

Засега няма данни за атаки, насочени срещу операционната система на Епъл, което може да се дължи на популярността на Андроид в Близкия изток. 

 

Подкрепяни от държавата хакери използвали различни трикове, за да подмамят жертвите си да свалят фалшиви версии на приложения за изпращане на зашифровани послания. След това получавали пълен контрол над използваните устройства. 

 

В доклада на "Електроник фронтиър" и "Лукаут" се посочва, че хакерите, работещи за шпионската агенция, лекомислено са оставили стотици гигабайти прехванати данни незащитени в интернет, предаде Асошиейтед прес.

 

Все едно крадци да оберат банка и да забравят за затворят вратата на стаята, в която са скрили парите, каза Майк Мъри, шефът на разузнаването на Лукаут.