E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 25 Ноември 2017 16:59

САЩ разследват участие на Майкъл Флин в създаването на филм, изобличаващ Гюлен

Екипът на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър разследва евентуалното участие на фирма на Майкъл Флин в създаването на документален филм, изобличаващ ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат миналата година, предаде ТАСС, позовавайки се на електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието екипът на Мълър се интересува от ролята на Флин, който беше съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на сигурността, в създаването на филма, който е в интерес на Турция и представя живеещия в САЩ Гюлен в негативна светлина. Според вестника за създаването на филма, който така и не бил завършен, компанията на Флин "Флин интел груп" е наела няколко консултанти, които прокуратурата смята да разпита, предава БТА.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че по време на президентската кампания в САЩ миналата година фирмата на Флин е подписала договор за 530 хиляди долара с турски бизнесмен, близък до президента Реджеп Тайип Ердоган, за лобиране в полза на Анкара. Създаването на филма за Гюлен било част от лобистката кампания, според източника на вестника.

Анкара смята Гюлен за главен организатор на опита за преврат в Турция. Турските власти поискаха официално САЩ да им предадат Гюлен. "Уолстрийт джърнъл" по-рано писа, че през декември миналата година Флин е обсъждал с представители на турското правителство възможностите за организиране на екстрадицията на Гюлен.