E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 15 Ноември 2017 10:27

Ще изчезнат ли скоро парите в брой?

Парите в брой надали ще изчезнат напълно в близкото бъдеще. Монетите и банкнотите все още са най-използвания начин за разплащане в повечето държави. В дългосрочен план обаче те ще започнат да губят битката срещу методите на електронни разплащания, пишат в своя публикация от New York Times. Все пак има няколко кътчета на света, където обемът на дигиталните транзакции не расте по-бързо от този на банкнотите. От консултантската фирма Capgemini изчисляват, че електронните плащания ще нараснат с около 1,9% между 2015 и 2020 година. "Отдалечаването от парите в брой обаче се случва по много различен начин и с различни темпове в отделните части на света", посочват от американската медия.

Скандинавските държави, например, са стигнали далеч напред по пътя на бъдещето без физически пари. Много банки в Швеция не работят с банкноти и монети, а клиентите им могат да правят трансфери само чрез сметките си.

В Кения пък не банковата система или правителството, а местният оператор Safaricom стимулира промените в тази посока. От компанията преди време пуснаха системата М-Pesa, позволяваща на потребителите да правят плащания директно през смартфона си.

Китай обаче също е лидер в електронните разплащания, като дигиталните портфейли, предлагани от онлайн гигантите Alibaba и Tencent, са най-популярният начин за пазаруване в интернет.

Въпреки напредъка на технологиите, тенденцията към преминаването към изцяло електронни транзакции има и своите критици. Според тях подобна промяна би била в ущърб на по-бедното население, което има ограничен достъп до банкови услуги и интернет.

От друга страна дигиталните плащания ще позволят на правителствата по-лесно да следят всяка стъпка на отделните хора. "В крайна сметка обаче бъдещето на парите в брой е по-малко вероятно да бъде подсигурено от тези аргументи на фона на развиващите се технологии, които правят за потребителите по-лесно да си купят сутрешно кафе и обяд, без да вадят портмонето си от джоба", завършват от New York Times.