E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 21 Октомври 2017 11:39

Лувърът на Абу Даби - новото бижу на Близкия Изток

Ако ви се случи да летите до Африка, Азия или Австралия с Etihad през следващите месеци, имате още една причина да спрете междинно в Абу Даби.

На 11 ноември, повече от десетилетие след подписването на споразумението между Франция и емирството, Лувърът на Абу Даби най-после ще отвори врати.

 

 

Разположен на Саадият, един от 200-те острова край брега на емирството, този музей обещава да бъде наистина специално място. Той има потенциал да се превърне в истински магнит за феновете на архитектурата и изкуството, но националното му значение е много по-голямо.

Откриването на тази нова културна забележителност дава възможност на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) - държава, създадена едва през 1971 г. - да утвърдят мястото си в света.

 

Снимка 318881

Източник: Abu Dhabi Louvre

 

Ще има постоянна държавна колекция, която постепенно се увеличава и в момента се състои от 620 творби, много от които са купени от най-големите световни аукциони. Посетителите могат да се насладят на експонати не само от оригиналния френски Лувър, но и от всичките 17 национални колекции на Франция, включително тези, изложени в най-големите музеи в Париж.

Разхождайки се из новата гордост на Абу Даби, ще забележите произведения на емблематични творци - от Мондриан и Пиер Берже до Ив Сен-Лоран. Те ще бъдат допълнени от експонати от няколко международни колекции на американски и други музеи.

 

Снимка 318879

Източник: Abu Dhabi Louvre

 

Най-старият експонат ще бъде от палеолита, най-новите - на модерните художници Джени Холцър и Джузепе Пеноне, родени около 50-те години на 20 век. А откриващата изложба ще се опита да разкаже историята на глобалната цивилизация.

Ако повечето национални музеи са "енциклопедични" в своята мисия и амбиция, целта на Лувъра на Близкия Изток е да бъде "първият универсален музей в света" - място, което ще ни позволи да "видим човечеството в нова светлина" и да получим "просветление чрез изкуството".

 

 

Medieval Muslim inventors created the astrolabe to help navigate based on the stars, this is one of the oldest in the world!

 

Вместо експонатите да бъдат изложени според произхода им, те ще бъдат групирани по хронологичен ред по отношение на естетиката и типа им, "за да могат посетителите да ходят във времето".

Изключително красива статуетка на принцеса от Централна Азия, датираща от 2000-3000 г. пр. Хр., ще застане редом до подобни фигури от цивилизациите в Древен Египет, Вавилон и Китай.

 

Снимка 318878

Източник: Abu Dhabi Louvre

 

На специални витрини ще може да се види как златото е било третирано и почитано от различни култури в подобни периоди.

"Твърде често музеите са прекалено разделени. Целта ни е да ги отново да ги свържем и да подчертаем нашите общи ценности. Оттук и идеята за универсалност", казва директорът му Манюел Рабате.

 

Снимка 318876

Източник: Abu Dhabi Louvre

 

Не може да се мине през емблематични произведения на европейската живопис и творци като Белини, Леонардо Да Винчи, Роден, Ван Гог, Мане, Матис и др.

 

Снимка 318887

Източник: Abu Dhabi Louvre

 

И ако колекцията от експонати е звездна, разположената на крайбрежието сграда по нищо не й отстъпва. Състояща се от 55 ниски, бели сгради, тя съдържа 23 галерии, временно изложбено пространство, детски музей, зала с 200 места, ресторант, кафене и магазин.

 

Снимка 318877

Източник: Abu Dhabi Louvre

 

Сградите са групирани, така че да образуват нещо като класически мюсюлмански град. Над тях се издига огромен бял купол, широк 180 метра и висок 36 метра. Куполът е изграден от 8 слоя, съставени от 7850 неправилни, но свързани геометрични форми, подредени като звезди.

 

Снимка 318875

Източник: Abu Dhabi Louvre

 

През деня слънчевата светлина ще падне през тях в това, което архитектът на новия Лувър Жан Нувел нарича "дъжд от светлина". След залез, цялата огромна структура ще заблести като марокански филигранен фенер: ослепителна визуална метафора за просветление.

 

 
 

A new conversation on humanity and the similarities that connect us all. @LouvreAbuDhabi. Opens in November 2017