E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 13 Октомври 2017 14:17

Природните стихии оставят без дом 14 млн. годишно

 

Средно около 14 милиона души всяка година остават без дом по света в резултат на внезапни природни бедствия като наводнения и бури. Това показват нови данни на ООН, цитирани от Ройтерс. Рискът от разселване може да нарасне, тъй като населението се увеличава, а последиците от климатичните изменения стават все по-тежки, се посочва в доклад, публикуван в Международния ден за намаляване на опасността от бедствия.

Хиляди хора са останали без дом пред последната седмица. Във Виетнам жертвите на наводнения и свлачища са повече от 50, а десетки са в неизвестност. От края на миналата седмица в в северната и централната част на страната валят проливни дъждове. Близо 34 000 къщи са разрушени, а огромни територии оризови полета са унищожени, съобщиха местните власти.

В същото време расте и броят на загиналите при пожарите в Северна Калифорния. Жертвите на огнената стихия, която бушува от неделя насам, достигна 31 души. Стотици се водят изчезнали и хиляди бяха евакуирани. Заради риска пламъците да достигнат град Калистога, който е един от десетте най-посещавани градове в света за винен туризъм, кметът Крис Канинс разпореди задължителна евакуация. /bnr.bg