E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 12 Октомври 2017 20:53

Бивш футболист №1 в Европа стана президент на Либерия

 

 

Футболист, който е стигал до признанието за номер 1 в Европа, ще е президент на африканска държава.

 

Джордж Таулон Мане Опонг Усман Уеа е новият държавен глава на Либерия. Бившият нападател спечели “Златната топка” за 1995 г., като през тази година рита за “Пари СЖ” (Фр) и италианския гранд “Милан”. Уеа е единственият африканец, който до момента е бил обявяван за най-добър на Стария континент. На 1 октомври той навърши 51 г.

 

Уеа наследява на президентския пост Елън Джонсън Сърлийф, която бе първата жена на него. Бившият футболист има аванс пред своите конкуренти малко преди окончателното преброяване на бюлетините, но никой не се съмнява в успеха на лидера на Демократическата партия. Уеа спечели хората в страната с мотото “За по-добра Либерия!”.

 

Уеа пристига в Европа през 1988 г. и подписва с “Монако”. За този отбор играе 4 сезона, като печели купата на Франция. Преминава в ПСЖ. С него триумфира в първенството и прибавя още 2 купи на страната.

 

През лятото на 1995 г. преминава в “Милан”, с който 2 пъти е шампион на Италия. Следват кратки престои в “Челси” и “Манчестър С”, 1 сезон в “Олимпик” (М) и край на кариерата в ОАЕ. /24chasa.bg