E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 10 Септември 2017 14:55

Китай наложи санкции на Северна Корея

Китай ограничи операциите по сметки на севернокорейски граждани и намали износа на нефтопродукти за Пхенян.

Няколко големи китайски банки са въвели ограничения в операциите със сметки на севернокорейски граждани, а износът на Китай на нефтопродукти за КНДР е намалял изведнъж със 75 процента за периода май-юли, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС и БТА.

 

По нейни данни новите мерки са въведени в клоновете на Китайската банка, Китайската селскостопанска банка и Китайската строителна банка. Самите сметки не са замразени, но от тях може единствено да се теглят пари. Освен това в посочените банки севернокорейски граждани вече нямат право да си откриват сметки.

 

Ограничения постепенно се въвеждат и в банките в североизточната китайска провинция Ляонин, граничеща със Северна Корея. 

 

Според Киодо целта на тези мерки е да помогнат на китайските компании и юридически лица, за които има твърдения, че сътрудничат с Пхенян, да не попадат под санкциите на САЩ и други страни. 

 

Киодо съобщава също, че от май до юли Китай е доставил на КНДР 19 700 тона бензин и други нефтопродукти, което е със 75 процента по-малко за същия период на миналата година. Износът на суров петрол обаче остава на предишното равнище - от 300 000 до 500 000 т на година.

 

Севернокорейски представител е заявил пред Киодо, че това не е повлияло на ситуацията в КНДР, но властите били започнали да призовават жителите да използват велосипеди и обществения транспорт.

 

Експерти на ООН съобщиха в свой доклад, че Пхенян е изнесъл незаконно въглища, желязо и други стоки за поне 270 милиона долара в Китай и други страни, включително Индия, Малайзия и Шри Ланка в нарушение на международните санкции. Това е ставало за шестте месеца до август тази година, предаде Асошиейтед прес.