E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 10 Септември 2017 08:42

Ирма удари Флорида

 

 

Ураганът Ирма удари Флорида, съобщи Си Ен Ен.

 

Полетите от всички летища в щата са отменени. Президентът Доналд Тръмп призова жителите на Флорида да спазват разпорежданията на властите. Близо 7 млн. са призовани да се евакуират.

 

Тръмп призова всички, оказали се по траекторията на Ирма, да се махнат от пътя на урагана и да не се тревожат за имуществото си, предаде АП. Президентът дори припомни, че имуществото е заменимо, но животът не е.

 

Ирма е на 175 км от града Кий Уест. Южната част на Флорида е обхваната от силни бури с торнада, съобщи американският Национален център за ураганите, цитиран от Ройтерс. Максималната скорост на ветровете на бурята е 195 км/ч.

 

 

Подобно на Тампа, Сейнт Питърсбърг от близо век не е бил удрян пряко от голям ураган. При такава траектория следващото населено място подред след този град ще е Клиъруотър, а после бурята ще се насочи окончателно на северозапад, към Окала. Към момента силата на вятъра на бурята достига 193 км/ч и тя се придвижва на север със скорост от 10 км/ч.

Над 190 000 жилища във Флорида са без електричество в резултат на урагана Ирма, заяви на страницата си в интернет щатският електроенергиен оператор ФПЛ, цитиран от ДПА.

 

Преди да стигне Флорида ураганът Ирма засегна Куба. Кубинската столица Хавана беше залята от високи приливни вълни, предизвикани от урагана Ирма, предаде ТАСС. Кубинската телевизия разпространи кадри, на които се вижда как 8-километровата крайбрежна улица "Малекон" и прилежащите улици са затворени за движение и напълно празни.

 

Епицентърът на бурята не доближи Хавана на повече от 200 км, но в двумилионния град имаше силен вятър и се изсипа голямо количество дъжд. Много крайбрежни райони се оказаха под вода. На много места е спряно електрозахранването, има и прекъсвания в телефонните връзки.

 

Хиляда и шестстотин туристи са евакуирани от остров Сен Мартен, 1200 остават, предаде Асошиейтед прес.

 

Премиерът на холандската задгранична територия Уилям Марлин заяви, че са предприети действия и оставащите 1200 да бъдат евакуирани.

 

 

По думите му много страни и народи са предложили помощ, но метеорологичните условия ще са определящи за това как ще се координират действията.

 

Властите все още установяват размера на щетите по острова. Премиерът каза още, че в Сен Мартен остава в сила полицейският час, а последвалите непосредствено след бурята мародерски набези са намалели.