E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 05 Септември 2017 16:39

Северна Корея се репчи: Имаме още подаръци за САЩ

Броени дни след най-мощния си досега ядрен опит, топ дипломат на Северна Корея каза, че страната му е готова да изпрати "още подаръчни пакети" на САЩ. "Горд съм да кажа, че само преди два дни КНДР успешно извърши опит с водородна бомба, предназначена за междуконтинентална балистична ракета, съгласно плана си за създаване на стратегически ядрени сили", каза посланикът на Пхенян към мисията на ООН в Женева Хан Те-сон пред Конференцията на ООН по разоръжаването, предаде Ройтерс.  

Неотдавнашните самозащитни мерки на моята страна са "подаръчен пакет", предназначен не за друг, а за САЩ, каза той. "САЩ ще продължат да получават още такива подаръци, докато не престанат с безразсъдните си провокации и с безплодните си опити да оказват натиск върху КНДР", посочи Хан без повече пояснения. Военните мерки, предприети от Северна Корея, са "израз на политиката й на сдържане и на правото й на самозащита" с цел да се даде отпор на "постоянното нарастваща от десетилетие ядрена заплаха от страна на САЩ и на враждебната политика, насочена към изолиране на моята страна", подчерта севернокорейският дипломат. "Натискът и санкциите никога няма да имат ефект върху моята страна. КНДР никога и при никакви обстоятелства няма да заложи своя сдържащ ядрен потенциал на масата за преговори", заключи той. 

На свой ред американският представител на конференцията Робърт Уд предупреди, че ракетно-ядрената програма на севернокорейския режим е заплаха за всички нас". "Време е да заявим, че опитите, заплахите и дестабилизиращите действия (на Пхенян) няма повече да бъдат толерирани", подчерта той.

По-рано южнокорейският президент Мун Дже-ин се обяви в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин за засилване на санкциите срещу Северна Корея, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на неговата канцелария. "Дойде време Съветът за сигурност на ООН да разгледа сериозно възможността за ограничаване на достъпа на Северна Корея да източници на валута, а също и за въвеждане на петролно ембарго и за забрана на трудоустрояването на севернокорейски работници в чужбина", казал Мун на Путин. 

По-рано Кремъл съобщи, че двамата лидери са осъдили решително действията на Пхенян. Руският и южнокорейският президент се разбрали да продължат обмена на мнения по темата на срещата си във Владивосток утре в рамките на Източния икономически форум.

 

САЩ предупреждават, че Северна Корея "си проси война", и настояват Китай и другите членове на Съвета за сигурност на ООН да спрат доставките на петрол и други горива за КНДР, пише в. "Ню Йорк таймс". Призивът за спиране на доставките на горива, който се очаква да бъде част от проекторезолюция, която САЩ започват да обсъждат с другите членове на Съвета за сигурност на ООН, беше отправен, след като Северна Корея извърши най-мощния си ядрен опит досега.