E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 03 Септември 2017 11:29

Китай нахока Северна Корея за водородната бомба

Китайските власти осъждат действията на Северна Корея заради теста на водородна бомба и за това, че не вземат под внимание отрицателната позиция ООН за ракетната и ядрената програма на Пхенян. Това заявява Министерството на външните работи на Китай. "Въпреки преобладаващото мнение на международната общност, Северна Корея за пореден път провежда ядрени опити и Китайското правителство изразява в това отношение категоричен своя протест", се казва в изявление на министерството, публикувано на официалния сайт. "Неразпространение на ядрени оръжия на Корейския полуостров и премахването на ядреното оръжие, мира и стабилността в Североизточна Азия. Ние изрично изискваме от Северна Корея адекватно да отговори на резолюциите на Организацията на обединените нации по въпросите на ядрено разоръжаване на полуострова", е позицията на Пекин.

В същото време Южнокорейските власти са готови да обмислят разполагането на "най-мощните тактически оръжия на Съединените щати" на нейна територия в светлината на новия ядрен тест на КНДР, съобщава "Йонхап". Също така се отбелязва, че Сеул ще подкрепи приемането на "най-строгите" санкции срещу КНДР.

Северна Корея обяви успешен тест на водороден заряд, който може да се използва като бойна глава за междуконтинентална балистична ракета. Според оценките на японските и южнокорейски сеизмолози капацитетът на "изкуственото" земетресение, регистрирано на територията на КНДР, е почти 10 пъти по-силно от подобно земетресени през 2016 г., когато Пхенян проведе петия ядрен тест.

Южнокорейската страна вече изрази мнението, че силата на тестваната водородна бомба в Северна Корея може да достигне 100 килотона.