E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 03 Септември 2017 09:28

Силен трус от над 6 по Рихтер след ядрения опит на Северна Корея

Службата за геоложки наблюдения на САЩ съобщи, че е регистрирала днес земетресение с магнитуд 6,3 и дълбочина 0 км в КНДР, като отбеляза, че трусът може да е свидетелство за възможен взрив, без да уточни от какъв тип, предадоха световните агенции. Японското правителство потвърди, че Северна Корея е извършила нов ядрен опит, предаде АФП. Самолети на въздушните Сили за самоотбрана на Япония проверяват атмосферата за вероятно повишаване на равнището на радиацията, предаде ТАСС.

Китайските власти съобщиха, че са засекли земетресение с магнитуд 6,3 в Северна Корея, като го определиха като "предполагаема експлозия", предизвикана от човешка дейност. Според Сеул и Токио Северна Корея вероятно е извършила нов, шести ядрен опит. Епицентърът на труса е бил фиксиран близо до полигона, където Пхенян вече е извършвал ядрени опити.

Земетресението, регистрирано малко преди 11,30 ч. местно време (03,00 ч. по Гринуич), е било на дълбочина нула километра в североизточната част на страната, предаде Ройтерс.

Китайската сеизмологична служба съобщи малко по-късно за второ земетресение в Северна Корея с магнитуд 4,6  осем минути след първия трус, и го определи като "колапс".