E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 26 Август 2017 17:03

Гърците подадоха сигнал: Въпреки санкциите на Кремъл, в Москва редовно получават храни от ЕС

Въпреки санкциите, наложени от Москва, срещу закупуването на плодове и зеленчуци от Европейския съюз, в отговор на мерките на ЕС, големи количества плодове, най-вече праскови и нектарини от страните в ЕС с по-топъл климат, включително Гърция, Италия и Испания, достигат до щандовете в московските магазини, а доставките са стабилни, като прекупвачи, базирани в Беларус са основните заподозрени за контрабандната търговия, пише гръцката медия Ekathimerini, цитирана от "Фокус".

Търговци от Беларус са заподозрени, че се промъкват през санкционната мрежа и вкарват в Русия вносни плодове, представяйки ги като свои – това най-вероятно се случва с помощта на руските власти.

Първоначалната информация, че Беларус е удвоил износа си на нектарини и праскови към Русия, не предизвика голямо учудване, въпреки че климатът на Източноевропейската държава не ? позволява да произвежда тези плодове.

По-късно стана ясно, че производствена линия от Италия и Испания достига до руския пазар. Според последната информация, търговците, свързани с руския пазар, обикалят Северна Гърция, основен земеделски район и купуват големи количества плодове, включително нектарини и праскови.

Катимерини скоро проведе разследване в супермаркетите, магазините и плод-зеленчуците в руската столица и то показа, че гръцките продукти са достъпни навсякъде.

Русия е силно зависима от внос на плодове и зеленчуци. (Специално на топлолюбиви плодове, които няма как да бъдат произведени в климатичните зони, които обхваща Русия – бел. ред.)