E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Неделя, 13 Август 2017 17:57

Карла дел Понте: Има достатъчно доказателства Башар Асад да бъде осъден като военнопрестъпник

Бившият главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в Югославия Карла дел Понте, която обяви оттеглянето си от Комисията на ООН за Сирия, увери, че са налице достатъчно доказателства за осъждането на лидера на Дамаск Башар Асад за извършването на военни престъпления, пише турският вестник Daily Sabah.

70-годишната Дел Понте обяви миналата седмица, че се оттегля от поста си заради разочарованието от неуспеха на Съвета за сигурност на ООН да продължи работата на Комисията, като създаде специален трибунал за Сирия. Към момента обаче тя е не е уточнила кога точно ще напусне заеманата длъжност.

На въпрос от швейцарския вестник Sonntags Zeitung дали има достатъчно доказателства, за да може Асад да бъде осъден за военни престъпления, Дел Понте бе категорична: „Да, убедена съм, че това е така, затова положението е толкова разочароващо. Въпреки това, няма прокурор и няма съд".

Сирийското правителство, ръководено от Асад, отрича докладите на Комисията, документиращи широко разпространени военни престъпления, извършени от подкрепяните от правителството сили и службите за сигурност на Сирия.