E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 20 Април 2018 16:45

Държавата с мерки срещу футболното хулиганство

В най-скоро време трябва да бъде гласуван нов закон срещу футболното хулиганство. Това стана ясно след днешната среща между представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на спорта и Българския футболен съюз. Депутатът Славчо Атанасов обяви, че са написани 22 страници с промени, които да залегнат в новия закон, тъй като старият е остарял. 

 

"В новия закон ще има много неща, които сме заимствали от Италия, Испания и Англия. Знаете в тези държави какво е на стадиони, в Англия например хората са като на театър. Старият закон е остарял, дори морално. Имам 22 страници с промени", каза Атанасов.

 

"В момента само българският съд може да забрани на дадено лице да посещава футболни срещи. Това е бавна процедура, случаите са единични, в Румъния знаем, че са над 700. Трябва да се произнасят и МВР, и БФС, и футболните клубове. Един по един тези хора трябва да спрат да ходят по стадионите, да прочистим стадионите. Иначе минават година-две по съдилищата и процедурата се бави", добави спортният министър Красен Кралев.

 

След тристранната среща между Министерство на вътрешните работи, Министерство на спорта и Българския футболен съюз бяха взети решения за конкретни мерки за справяне с футболното хулиганство. Те са разделени на краткосрочни и дългосрочни. 

 

 

Сред първите влизат няколко действия и постановления, които ще влязат в сила незабавно:

 

- Допълнителни камери на стадионите

- Още по-засилено полицейско присъствие на мачовете

- Засилено претърсване на посетителите с цел намаляване на вкарването на забранени неща

 

 

 

По отношение на дългосрочните се предвиждат промени в наказателния кодекс и въвеждане на нов закон за футболното хулиганство:

 

- Засилване на личната и индивидуална отговорност 

- Чисто нов закон за футболното хулиганство

- Нова наредба за сигурността на спортните обекти и съоръжения

- Въвеждане на проверка на самоличността на всеки един, който си е закупил билет

- Промяна на наредбите за санкции на БФС

Последно променена в Петък, 20 Април 2018 16:54