E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 13 Март 2018 15:48

Новите БГ правила: искаш в ЛЕ, излез от първата шестица

Българският футбол е напът да сътвори нов любопитен прецедент. Става въпрос за това по какъв начин три от родните клубове ще се класират за Лига Европа. 

 

Какви са правилата за класиране?

 

1. Вторият в крайното класиране на Първа лига печели директна квота за ЛЕ.

2. Ако Ботев Пд или Славия вземат купата на България, третият в крайното класиране ще играе бараж в един мач с за ЛЕ с победителя от втората осмица.

3. Ако ЦСКА-София или Левски вземат купата на България, четвъртият (б.а. към този момент това е Берое) ще играе бараж в един мач за ЛЕ с победителя от втората осмица.

 

На пръв поглед в правилата няма нищо странно, но…

 

1. Верея, който е шести, за да играе в ЛЕ, трябва да навакса за 10 мача от първата шестица 9 точки на Берое или 15 точки на Левски, в зависимост от развитието на първенството. За всички е ясно, че това няма как да стане и Верея няма да играе в ЛЕ.

 

Какво щеше да стане ако Верея бе със сегашните 35 точки, но е изпреварен с точка от Локо Пд? 

 

Тогава Локо Пд със сигурност щеше да е в положението на тима от Стара Загора - без шансове за евротурнирите. От своя страна Верея щеше да е водач в една от двете групи във втората осмица и да е с големи шансове да достигне до бараж в един мач за ЛЕ.

 

Т.е. в момента ситуацията е такава, че шестият в Първа лига няма никакъв шанс за ЛЕ, но не така стоят нещата с тимовете от 7-мо до 11-о място, които са с отлични позиции за участие на бараж за втория по сила европейски клубен турнир.

 

Неслучайно след подновяване на пролетния дял в първенството всички тимове с претенции за ЛЕ, които са изостанали от първите пет в класирането, не желаят да влязат в първата шестица, тъй като това моментално ги изхвърля от Европа за следващия сезон.

 

7. Септември - 5 точки

8. Локо Пд - - 5 точки

9. Черно море - 2 точки

10. Славия - 3 точки

 

Тези точки са напълно достатъчни да не класират споменатите тимове на последното място в първата шестица, дори Верея да бе загубил всичките си двубои от редовния сезон през пролетта. /sportal.bg