E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 17 Ноември 2017 13:17

Представят Спортно междучасие пред кметовете в цяла България

Проектът “Спортно междучасие”, който се реализира в Пловдив, е пример за това как трябва да се осъществяват различни спортни инициативи, защото в него обединяват усилия неправителствени организации, местна власт, медии, спортни клубове и училища. Именно затова той ще бъде  представен пред всички кметове в България. Това заяви заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, която бе гост в “Дарик кафе” тази сутрин. Тя уточни, че подобни проекти има в Англия  - “1 миля” и в Ирландия – “Мove minute”. А в Швеция денят на децата е разделен на две – учене предиобед и спорт следобед. Доказано е, че физическата активност разтоварва от стреса, намалява агресията при децата и им дава добър старт за деня. Аз бях свидетел как те се оживиха още в първите минути на заниманието, в което участвах заедно с тях в СУ “Свети Седмочисленици”, отбеляза още Ваня Колева. Заместник-министърът даде пример с Исландия, където употребата на наркотици сред подрастващите е намаляла от 40% до 5%  благодарение на активно спортуващите.

Когато треньори и активни спортисти влизат в час, това е магия, каза още Ваня Колева. Тя подчерта, че при каузи като тази в борбата с наднорменото тегло и болестите, причинени от затлъстяването при децата, е важен и личният пример на родителите, защото любовта към спорта се предава първо от тях.

В България децата трябва да тренират в подходящи спортни зали и на безопасни съоръжения. Затова Министерство на младежта и спорта ще продължава да отпуска финансиране за изграждане на нови физкултурни салони в училищата и за ремонти на спортните игрища, там, където има нужда.
Зам.-министър Ваня Колева благодари на спортния партньор на проекта магазин Decathlon, благодарение на който децата от 6 пловдивски училища получиха всички необходими спортни пособия за провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт.

Последното дарение от Фондация “Заедно” и Община Пловдив бе направено тази седмица, в която се провеждат и последните тренировки от първия сезон на проекта. Управителят на магазин Decathlon в Пловдив Тони Тодоров  връчи лично подаръците на децата от ОУ "Васил Левски". Те получиха 60 футболни, баскетболни, волейболни и медицински топки, десетки комплекти за тенис на маса и бадминтон, дискове, баскетболни табла, тренировъчни стълби и други спортни пособия. Директорът г-жа Гергана Витева и преподавателите по физическо възпитание и спорт заявиха, че училището е имало изключителна нужда от всичко. ОУ "Васил Левски" бе отличено и със специален плакет за най-силен спортен дух и активно участие в проекта на ученици от различни класове.

За нас най-важното е да дадем възможност на повече хора от различни възрасти да спортуват.  Всичко в “Спортно междучасие” бе организирано професионално и с удоволствие ще се влючим в подобни инициативи и през следващи години, защото е в името на децата. Това заяви управителят на Decathlon в Пловдив Тони Тодоров.

Много висока оценка за осъществяването на проекта даде и заместник-кметът на младежта и спорта Георги Титюков. Той подчерта, че програма “Региони в растеж” не дава възможност на големите общини в България да кандидатстват за подобряване на спортна инфраструктура, но е възмжно Община Пловдив да помогне за финансирането на проекти за нови физкултурни салони в училищата. Освен ОУ “Екзарх Антим Първи”, през 2018-та г. средства за нов спортен салон ще получи и училище “Васил Петлешков”, уточни Титюков. Все повече училища искат да се включат в инициативата, съобщи кметът на район “Тракия” Костадин Димитров, който е патрон на проекта.

“Спортно междучасие” ще бъде представен най-вероятно на първата среща на Националното сдружение на общините през 2018 г., уточниха от Министерството на младежта и спорта. 

В проекта абсолютно доброволно се включиха  треньори и хореографи от 19 спортни и танцови клуба, които проведоха близо 100 занимания с участието на над 3000 деца от различна възраст.