E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 30 Януари 2018 13:25

Титюков: Пловдивчани могат да бъдат швейцарци и да се разберем за втория гребен канал

 

 

Зам.-кметът по спорт на Пловдив Георги Титюков заяви, че пловдивчани могат да бъдат швейцарци и да се разберат за втория гребен канал. Това отговори на въпрос относно срещата на FISA, WWF  и общественоста в Люцерн, където са подобрили и изградили втори гребен канал в най-защитената зона в Швейцария.  Титюков каза, че последното дело за втория гребен канал в Пловдив ще се гледа през март в ВАС и след това може да започне проектът "Еко парк Марица". Той ще е на 650 дек зелена площ, паркове, езеро за редки птици и канал с дължина 2100 метра. Техническият секретар на FISA Светла Оцетова заяви, че това е един от важните въпросите на Световната федерация. Именно заради липсата на втори канал Пловдив загуби първенството през 2020 год. Организаторите отговарят на 31 стр въпроси на FISA относно първенството орез септември 

 

Екип на Световната федерация по гребане FISA е на двудневна инспекция на гребния канал в Пловдив, където от 8 до 16 септември тази година ще се проведе най-голямото състезание в календара на гребния спорт за 2018 година. Досега страната ни е организирала европейски първенства по гребане, както и световни първенства за младежи, така че състезание от този ранг се организира за първи път у нас. Инспекторите на FISA са в Пловдив на 29 и 30 януари. Те са Светла Оцетова – технически директор на Световната федерация по гребане и технически делегат за световното първенство, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA и технически делегат за първенството и Бернт Шумахер - технически делегат на FISA. През двата дни на своята работа в Пловдив представителите на Световната федерация по гребане ще поставят пред организационния комитет 128 въпроса, свързани със състоянието на гребния канал и организационната подготовка на Световното първенство. Според Иван Попов – председател на Организационния комитет на първенството, Гребният канал е на 90% готов за голямото състезание. „Досега не сме провеждали състезания за хора със специални потребности. На финалния комплекс обаче вече има асансьор за хора, които са трудно подвижни. Имаме изграден и подход към плаца, по който те да се придвижват. Остава само да отделим един пристан специално за тези състезатели. Градът също има готовност. На античния театър има асансьор за хора с увреждания. Имаме да уточним дали в хотелите ще има достатъчно специално оборудвани стаи“, каза Иван Попов.

Той е на мнение, че тази инспекция от страна на FISA ще бъде единствена, защото техническите делегатище получат задоволителни отговори на всички свои 128 въпроси, ще обходят гребния канал и лично ще се уверят в неговата готовност да посрещне голямото състезание.

„Това първенство ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка, но приходите от предното Световно в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна, туризъм на гостите ни“, коментира г-н Попов.

До момента има постъпили 1200 заявки за участие в Световното първенство по гребане в Пловдив. Те са от отбори,които са сигурни, че ще участват във всички дисциплини с пълен брой лодки и състезатели. Окончателните екипи на останалите отбори за световното първенство в Пловдив ще бъдат формирани след регатата в Люцерн в края на месец юни. За българското гребане това световно първенство е възможност да премери сили със световния елит. „Голямото състезание ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка. Но приходите от предното световно първенство в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна, туризъм на гостите ни.“ - коментира г-н Попов.